Specialist in maatwerk industriële verpakkingen
Nieuws

Samenwerking Go4Inkjet en Dongen Pallets in iPAL project

QR-codes maken EPAL pallets intelligent


Begin volgend jaar rollen de eerste ‘slimme goederendragers’ van de band in Nederland. Dongen Pallets voorziet EPAL pallets dan van QR-codes. En die hoge kwaliteit afdrukken komen uit de inkjetsystemen van Go4Inkjet, specialist in printoplossingen voor de houtindustrie.

qrcode

Van EPAL naar iPAL

Europallets worden meer dan alleen goederendragers. EPAL en het Duitse Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik zijn enkele jaren geleden het zogenaamde iPAL project gestart. Voor het eerst worden europallets geserialiseerd: ze krijgen stuk voor stuk een uniek nummer toegewezen én ze worden voorzien van een QR-code.

Eenvoudig pallets traceren

Voor transporteurs, toeleveranciers en logistiek dienstverleners biedt dit ongekende mogelijkheden. Niet alleen kunnen ze zo, in combinatie met het zogenaamde iPAL platform, de gegevens over hun pallets inzien. Ook zien ze wáár ze zijn en kunnen ze bijvoorbeeld gegevens van de zending bekijken. Datzelfde geldt voor de ontvangers van de vrachten. Zo ver is het echter nog niet in Nederland.

QR-codes op hout printen

Daarom starten in januari 2021 Dongen Pallets en Go4Inkjet met het printen van QR-codes op europallets. Jurgen Kemps, directeur van Dongen Pallets en bestuurslid van EPAL Nederland: “Via het iPAL project willen wij bijdragen aan een middel waarmee klanten heel eenvoudig hun pallets en zendingen kunnen registreren en volgen. Lang houdbare QR-codes zijn daarbij essentieel.”

Weersbestendige prints

Dongen Pallets werkt al twee jaar naar tevredenheid met de printsystemen van Go4Inkjet. Zo brengen ze bijvoorbeeld logo’s van klanten aan op de pallets. Daaruit blijkt volgens Jurgen dat de prints lang houdbaar zijn. De afdrukken verkleuren niet en ze zijn vorst- en waterbestendig.

Bewezen kwaliteit

Maar het belangrijkste is dat Dongen Pallets en Go4Inkjet dezelfde ambitie delen: innovatie van de logistieke keten met ‘slimme’ pallets. Ernest langbroek, directeur van Go4Inkjet: “QR-codes zijn probleemloos te printen op houten pallets. Dat blijkt ook uit eerdere tests bij onder meer een palletproducent in Duitsland. Pallets intelligent maken met QR-codes ligt binnen handbereik. Onze printapparatuur is er klaar voor.”